Жажда за живот – град Хисаря

Жажда за живот – град Хисаря

БЪЛГАРИЯ Времето

 град Хисаря, обл. Пловдив

Запасите ни от минерална вода привършват и е време да ги подновим.  Нашият източник на животоподържащата течност са минералните извори в град Хисар. Градът разполага с 22 минерални извора с различни физико-химични свойства, които спомагат за лечението на редица заболявания: бъбречно-урологични, очни, на опорно-двигателния апарат.
Хисар се намира на около 40 км от град Пловдив в посока Карлово. Събираме всички възможни бутилки и поемаме към „крепостния град“. В превод от арабски хисар означава крепост. Учените обаче смятат, че първоизточник е думата “Caesarea” – “царски град”, което препраща към славното минало на града.

DSC08157

Още на влизане ни посрещат останки от крепостна стена, които създават усещането за древност. Климатичните условия и богатството на минерална вода са привличали хората през хилядолетията. Археологическите сведения показват, че тук е имало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр.Хр. Днес са запазени и реставрирани останки от римско време, когато градът е бил известен под името Диоклецианопол.

DSC08153Крепостта е строена през ІV век сл.Хр. и е с дължина 2315 м. От Западната порта тръгваме по следите на античните останки.

DSC08146

DSC08155

Вървейки покрай стената, стигаме до Античния театър. Построен е през първата половина на IV век и на него са се провеждали спортни състезания и борби с животни, но се е спазвал новохристиянският канон, според който не се пролива кръв.

DSC08176

DSC08217

Амфитеатърът се намира в парка Момина сълза. Парковете на град Хисар са разположени на площ от 300 ха и в тях виреят над 300 вида растения, сред които са и редица редки видове като магнолия, гинко билоба, ацер.DSC08179

DSC08184

DSC08177

След като се заредихме с енергия от вековните дървета и чистия въздух се озоваваме пред Главната порта (Южната), по-известна като Камилите. Тук крепостната стена достига 13 метра.

DSC08187

DSC08189

В миналото крепостта е разполагала с 44 кули. По време на нашата разходка се натъкваме на една от тях или поне това, което е останало от нея.DSC08210

DSC08211

Величието на „царствения град“ така ни завладя, че забравихме защо дойдохме. Време е да се върнем в настоящето и да утолим жаждата си. Докато вървим към една от чешмите, срещаме туристи, които са дошли в града да се лекуват или просто да се насладят на СПА процедурите. Днес Хисар е сред предпочитаните центрове за балнеолечение и Wellness туризъм. Ако не сте почитатели на хотелите, може да се насладите на релаксиращите и лечебни свойства на минералната вода като посетите някоя от градските бани.

DSC08229

DSC08231

Докато се пълнят бутилките с вода, си представям как се потапям във вана, пълна с тази гореща вода и с нетърпение очаквам да се завърнем пак тук и да се насладим на релаксиращи процедури с живителната течност.

One Reply to “Жажда за живот – град Хисаря”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »