НА ГРАДСКА БАНЯ – ЗА НАЧИНАЕЩИ

НА ГРАДСКА БАНЯ – ЗА НАЧИНАЕЩИ

БЪЛГАРИЯ Времето

Що е то градска баня?

Темата на тази статия навярно ще ви се стори абсурдна. Като всяко нещо обаче и посещението на градска баня си има своите тънкости. Ще си кажете: „Какво толкова?”, всеки знае как да се изкъпе. Да, ама не. Казва ви го един лаик, който наскоро разбра, че за да усетиш ползите от посещението на градска баня, трябва да следваш определени стъпки и правила, защото обществената баня е не само за хигиенизиране, а има лечебен, тонизиращ и релаксиращ ефект.

DSC08229

За младите хора понятието обществена баня е непознато, а за по-възрастните отживелица. Вече не се възползваме от положителното влияние върху здравето ни на този тип съоръжения.

Историята на обществените бани ни връща в Древността, когато народите използвали природните дадености на земите ни. Заселвали се обикновено около водни басейни. Траките изграждали край минерални извори т.нар. нимфеуми – лечебно-религиозни светилища. По-късно римляните създават цели градове около минерални извори като Диоклецианопол – днешния Хисаря. В града са едни от малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, които удивлявали със своята архитектура.

DSC06197

DSC06195

DSC06196

През Средновековието освен изящните бани в резиденциите на българските царе, се изграждали бани и за простолюдието. Разбира се, с по-простовата структура. По време на Османската империя възникват т.нар. турски бани или хамами. В миналото е съществувала и професията банар или теляк – човек, който масажира и натрива със сапун къпещите се. Звучи ви архаично?

Обществените бани в Хисаря

През годините в град Хисаря работят градските бани: “Топлица”, “Свежест”, “Момина баня” и “Русалка” (“Кюпчез”). По последна информация отворени за посещение са “Кюпчез” и “Момина баня”.

Заради най-удобното за мен местоположение, решавам да посетя “Кюпчез”. Тя е най-старата в града и е построена върху останки от римска баня. Минералната вода е с температура 37 ° C. Лекува проблеми на опорно-двигателния апарат.  Има мъжко и женско отделение.

DSC04771

Термини

Някои от принадлежностите за и съоръженията в градската баня имат специфични имена:

 1. спарче – памучен плат, ушит във формата на плик, с малка връв за окачване, използва се вместо гъба за обтриване на тялото. Преди във всяко семейство си ошивали спарчета от ръчно тъкан памучен плат.
 2. курна – съоръжение, което се пълни с минерална вода (с форма на мивка), за да се поливате
 3. тас – метална (пластмасова) купа, с която гребете вода от курната и се поливате.

DSC04783 DSC04769

Необходими са ви:

 1. кърпа за баня
 2. тоалетни принадлежности – сапун, шампоан
 3. спарче
 4. тас
 5. сешоар (за дамите)
 6. чехли за баня

Не носете със себе си ценни вещи: телефони, пари, документи! Можете да ги оставите на касата за съхранение срещу такса.

Основни стъпки при къпане в обществена баня:
 1. Събличате се в съблекалнята, като взимате със себе си кърпата за баня, тоалетните принадлежности  и чехлите
 2. Измивате се на душовете
 3. Потапяте се в басейна с топла вода. Аз бях предупредена, че водата е гореща и трябва плавно и бавно да се потопя в него, но се оказа, че водата дори е хладка.
 4. Киснете се добре
 5. Избирате си курна и я пълните с минералната вода, дори е добре да оставите водата да тече постоянно. Въпреки че има предупредителни табели да пестите водата.
 6. Мокрите тялото си с помощта на таса
 7. Натривате спарчето със сапун и започвате да триете тялото си много добре, до зачервяване на кожата, като редувате с поливане на вода
 8. Времетраенето на процедурите е един час. Разбира се, не разполагате с часовник, но ако просрочите времето си, жената от касата ще ви предупреди.
Ползите: 

Топлата вода в басейна има за цел да омекоти кожата ви, да отвори порите и така по-лесно да се отстрани мъртвата кожа. Минералите пък проникват в тялото ви и зареждат организма с ценни вещества. Дългото триене на кожата със спарчето сваля натрупалата се кир и стимулира кръвообращението. Не знам, как ще ви прозвучи, но е различно усещането от поливането с душ и с таса. Капките от душа падат неусетно по тялото ви, а изливането на струя вода, създава чувството за пречистване, сякаш водата ви обгръща.

Градската баня има и социална функция. Тук е и място за общуване. Докато се къпя, се заговаряме със съседката ми по курна – баба Цена. Въпреки преклонната й възраст, разбирам, че срещу мен стои интелигентна и образована жена. Оказва се, че е от местните жители, някога е била медицински работник и ми разказва за ползите от банята и водата. Тя идва поне веднъж в седмицата. Говори с носталгия за младостта си. После с гордост разказва за децата и внуците си. И така банята става още по-приятна с добра компания и неусетно минава един час.

Излизам преродена и пречистена. Тялото ми е отпочинало, заредено с нова енергия и свежест.

https://hisar.bg/hisar/

2 Replies to “НА ГРАДСКА БАНЯ – ЗА НАЧИНАЕЩИ”

 1. Чудесна статия, благодаря за нея! Информативна и добре написана, точно като за начинаещи 🙂
  Върнахте ме в детството ми, когато ходех с баба и сестра й на градска баня и то… в центъра на гр. Пловдив! Всички имахме бани в жилищата си, разбира се, не съм чак толкова стара 🙂 🙂 🙂 Но ходенето на градска баня беше ритуал, нещо, което наистина не може да се сравни с къпането за хигиена под душа вкъщи.
  Успех!
  П.С. Имам малка забележка, за която предварително се извинявам 🙂 – в текста има няколко граматически, пунктоационни и стилови грешки, мъничко редакция би била полезна 🙂
  Със здраве!

  1. Много мило! Радвам се, когато историите ми въздействат на хората и събуждат спомени. Благодаря и за забележката! Старая се да пиша точно, правилно и да спазвам правилата на българския език, но понякога от вълнение, понякога от умора имам пропуски. Ще си прегледам текста, за да премахна грешките. С пожелание да си създадете нови и вълнуващи спомени с любимите хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »