Непознатият Каньон на водопадите

Непознатият Каньон на водопадите

БЪЛГАРИЯ Времето

Родопа планина

Магнетичността на Родопите винаги е привличала хората. Тайнствена сила тегли всеки дръзнал да попадне сред красотата, спокойствието и величието на тази планина. Мнозина споделят, че не намират покой, когато са далеч от Родопите и копнеят да се завърнат там, дори за миг. Въпреки че Родопа планина е на хиляди години, днес тя все още не е разкрила пред нас всичките си богатства. Едно от непознатите й кътчета е Каньон на водопадите.

IMG_7311

Каньон на водопадите – местоположение

Той се намира до чудния град Смолян. Ако влизате в града от курорта Пампорово, минавате покрай автогарата и тръгвате в посока към село Мугла. Карате по пътя, докато стигнете изоставена автобаза, след нея хващате отбивката в дясно и на около стотина метра стигате до малко заведение, където може да паркирате.

Екопътеката

След като оставите колата и започнете да навлизате в гората, сякаш попадате в приказка. Вековната гора е скрила многобройни водоскоци, които очароват човешкото око и те карат да онемееш и да притихнеш.

Изградена е екопътека, която е добре поддържана и дава възможност да се насладиш безопасно на това райско кътче, без да натрапва човешката намеса.

IMG_7314

IMG_7374

IMG_7376

Дървени мостчета те водят ту от едната страна на гората, ту от другата.

Пикник

Вземете нещо за хапване със себе си и ще разберете колко вкусно е да хапнеш сред чистия въздух и шумуленото на листата и водата.

По пътеката има над 60 водопада, но няколко от тях се открояват.

Водопад “Орфей”

Най-известният е наречен на митичния повелител на музиката и животните – Орфей. Той е висок над 60 м.

Водопад “Сърцето”

Точно над него е Сърцето.

IMG_7431

IMG_7461

IMG_7454

Повечето посетители като стигнат до него са със силно разтуптени сърца, заради изкачването и често решават водопадът Сърцето да е крайната им точка. Ако сте по-издръжливи и любопитни, може да продължите напред, за да се насладите на красивата гледка, която се разкрива към китния град Смолян. За най-смелите пътеката води чак до връх Перелик. След сладката умора от изкачването е време за слизане. Навярно сте намерили и нови приятели. Пътят надолу често минава в мълчание, дали заради умората, или заради преклонението пред величествената красота, това ще решите вие.

Повече за Община Смолян прочетете тук: https://www.smolyan.bg/bg/home

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »