Приключението Младежки обмен – Виена

Приключението Младежки обмен – Виена

БЪЛГАРИЯ Времето

Пътят ни към дома отново минава през Виена, и знаем, че не можем да изпуснем възможността да разгледаме този атрактивен град. С нас пътуват и италианците, които ще останат във Виена два дни. От Линц си купуваме билети за влака и чакаме на перона.

Объркването

Качваме се на доста луксозен влак и когато се настаняваме при нас идва  кондуктора, оказва се обаче, че сме объркали линията. По погрешка сме се качили на частен влак, вместо на държавната железница. Господинът проявява снисходителност и се возим гратис до следващата спирка, където се качваме на правилния влак.

Виена

Пристигаме благополучно във Виена и се настаняваме в хостела, който сме  резервирали предварително. Една нощувки ни струва 24 евро. Хостелът не е от най-приветливите, но е чист и с удобни легла. Веднага след това тръгваме да разглеждаме прелестите на града.

Vienna

География и история

Виена е разположена в източната част на Австрия, в подножието на Алпите, на брега на река Дунав, на 60 km от границите със Словакия и Унгария. Историята на града като населено място започва в средата на І век с началото на строителството на територията на днешния стар град на преден пост на 15-ти римски легион. Името на града произлиза от келтското Виндобона. През 2001 г. градският център е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Забележителности

Насочваме се към центъра. Придвижваме се пеша, защото хостелът ни се намира близо до West Bahnhof и е  на около 40 минути от централната част. След около десетина минути се озоваваме на пешеходната зона, където е пълно с различни магазини и заведения за хранене. Не след дълго стигаме и до централния площад, където се намира бившият императорски дворец Хофбург.

Централен Площад

В съкровищницата на Императорския дворец Хофбург се съхраняват бижутата на Хабсбургите. В Музея на кралица Елизабет Австрийска („Сиси“) могат да се видят императорският апартамент и сребърният кабинет. Срещу Хофбург са разположени Природоисторическият музей и Музеят на история на изкуствата, които съхраняват също множество картини на стари майстори и антични и класически произведения. В комплекса се помещават Националната библиотека, Имперската съкровищница, етнографски музей, колекции оръжия и музикални инструменти. На площада Хелденплац са поставени статуите на Карл победил, Наполеон и на принц Юджийн Савойски сразил турците. В момента Хофбург е резиденция на президента на Австрия.

Катедралата „Свети Стефан“

От там се насочваме към катедралата „Свети Стефан“. Строена е в течение на няколко века, като началото е поставено от Рудолф IV върху руините на стари църкви през 1359 г. Катедралата е построена от варовик.  Най-високата й точка е върхът на една от готическите кули – 136м. Първоначално цветът и е бил бял, но с течение на времето замърсяванията на въздуха и опожаряването на града в края на Втората Световна война, са оцветили камъка в черно. Катедралата има 23 камбани, като една от тях е втората по големина в Европа.

cathedral St. Stephan
Легенда

Според една легенда  Бетовен разбрал, че е напълно глух, когато видял птици да излитат подплашени от покрива на „Св. Стефан“, но не могъл да чуе звъна на камбаните.

cathedral St. Stephan

Вътрешността е изключително красива с многобройните каменни скулптури и украсени колони. Запленява те с величествеността, гигантските органи и размерите си.

Вечерта наближава и обиколката ни минава покрай внушителните сгради на кметството и парламента.

Нощното осветлението им придава приказен вид.

Случайно се срещаме и с турската група. Разменяме няколко думи и се сбогуваме отново.

Осъзнаваме, че вече е късно, а ние все още не сме вечеряли и тръгваме да търсим отворен магазин или място, където да хапнем. В 22:00 часа почти всичко е затворено. Попадаме на бутка за китайска храна и откриваме нашето спасение от глада. След като си хапваме доволно се отправяме към хостела, за да си починем и да се подготвим за следващия ден.

Дворецът “Шьонбрун”

Предварително бяхме решили да посветим този последен ден на двореца Шьонбрун (Schloss Schönbrunn) и зоологическата градина. Дворецът е сред най-големите атракции на Виена. ЮНЕСКО го включва заедно с градините в списъка на световното културно наследство като забележителен бароков ансамбъл.

Schloss Schönbrunn

През 1569 г. императорът на Римската империя Максимилиан II купува мястото, където сега се намира паркът на Шьонбрун. През следващия век членовете на австрийската императорска фамилия прекарвали летните си ваканции и лова тук.

Schloss Schönbrunn

По време на турската обсада е бил разрушен, но е възстановен отново от император Леополд I през 1699 г.

Schloss Schönbrunn

Купуваме си класически билет (Classic Pass) за двореца, който струва 21 евро. Слагаме слушалките на аудио гида и се потапяме в атмосферата на аристократичния живот. Влизаме в балните зали и си представяме пищните тоалети на принцове и принцеси, надникваме в спалните на императора и императрицата, преминаваме през кабинета, където са се решавали делата на империята и още много специални стаи. Всичко е така добре поддържано, че сякаш не си в музей, а си се върнал с машина на времето и всеки миг очакваш да срещнеш някоя кралска особа.

От разкоша на двореца се пренасяме в прелестните градини. За съжаление, времето ни притиска и не можем да се насладим на спокойствието им и се устремяваме към зоологическата градина.

Зоологическата градина
Flamingo
seal

Билетът за нея се купува отделно и струва 15.50 евро. Още от входа ни посрещат екзотични, интересни и сладки животни. Уникалното на тази градина е, че животните живеят в близки до естествените си условия, клетките са просторни.

elephants
white bear

Зоологическата градина е направена като парк, има места за отдих, храна, напитки и сувенири. Отделете си минимум 4 – 5 часа, за да може да разгледате всичко, без да препускате. Не бих могла да изредя всички животни и да ви опиша удоволствието от срещата с тях.

turtle
pelicans

Символ на зоологическата градина е пандата, но видяхме изключително разнообразие от екзотични птици, гризачи, слонове, пингвини, мечки, вълци.

pandas
penguins

Не ми се иска да пропусна никое, защото всяко от тях е изумително, но ще ми трябва поне страница да ги изредя. Ще спра до тук и ще ви кажа само: ЗАСЛУЖАВА СИ!

Сбогуването

И ето, че е време да си тръгваме. Грабваме куфарите от хостела, качваме се на метрото и се отправяме към автогарата, където в 20:30 отпътува автобуса ни за София.

Сбогуваме се с Виена и си обещаваме да се върнем пак, защото има толкова още да се види от този забележителен град.

Думите не са достатъчни да опиша приключението Youth Exchange. Никой не би могъл да почувства тръпката, ако не я изживее сам. Искам толкова много още неща да разкажа, но сякаш словото няма тази сила. Въпреки дългия разказ, остават скрити толкова много подробности и едва ли ще усетите емоциите, които бушуват в мен.

Първата част от историята ми за Младежките обмени прочетете тук: https://tripdiary.eu/prikliuchenie-youth-exchange/

Актуална информация за двореца “Шьонбрун” потърсете тук: Schönbrunn Palace | Schönbrunn Palace (schoenbrunn.at)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »