ЕЛ ЕСКОРИАЛ – ЖИВОТ ПО КРАЛСКИ

ЕЛ ЕСКОРИАЛ – ЖИВОТ ПО КРАЛСКИ

БЪЛГАРИЯ Времето

Бидейки в кралство Испания, се изкушаваме да посетим град Ел Ескориал и да разберем що е то кралски живот. Пълното име на града е Сан Лоренсо де Ел Ескориал. Той се намира на около 60 км от столицата Мадрид. Крал Филип ІІ построява архитектурния комплекс в периода 1563 – 1584 г. и мястото се превръща в любимата му резиденция. Филип ІІ обичал излетите сред природата и неслучайно избира подножието на планината Сиера де Гуадарама. Архитектурният ансамбъл се състои от дворец, манастир и библиотека.

DSC08482

Озоваваме се пред портите на базиликата „Сан Лоренцо ел Реал“. Посреща ни монументална сграда с хладни и строги стени, които едновременно излъчват смирение и суровост. Готическият стил на базиликата е опростен и изчистен, чрез което Филип ІІ искал да изрази силната си религиозност. Отвън го красят единствено колони с капители и фигури на светци. В контраст на скромните фасади е олтарът, който впечатлява с височината си от 12 метра и фигури на семейството на Карл V и Филип II в човешки ръст. Ще трябва сами да се убедите в изящното дело на архитекта Хуан де Ерера, защото снимките вътре са забранени.

DSC08469 DSC08448 DSC08453 DSC08454 DSC08460 DSC08461 DSC08467

Слизаме по мраморно стълбище, което ни отвежда във великолепно помещение със смразяваща атмосфера.  Ел Ескориал е подследният „дом” на много от испанските крале. Под базиликата през 1617 – 1618 година е изградена крипна. Стаята с овална форма е украсена с мрамор, яспис, бронзови и златни капители. В ниши в стените са погребани испански крале и техните майки от династиите на  Хабсбургите и Бурбоните. Пантеонът ни напомня едновременно, че всичко е преходно, но и че вечността е безвременна.

Крал Филип ІІ е бил изключително набожен и в противоречие с представата на повечето хора за разгулния живот на кралските особи, той предпочита към резиденцията му да бъде изграден манастир. Днес обителта  е действаща и в нея живеят монаси от Августинския орден. Манастирът е наречен Сан Лоренцо ел Реал дел Ескориал, на името на мъченик с испански произход.

Всяка една от постройките към комплекса Ел Ескориал препращат към личността на Филип ІІ. Заради любовта му към книгата, е изградена библиотека, която е една от най-богатите в света. В нея са събрани над 50 хиляди уникални печатни издания, между които двутомник на Библията, написан на 5 класически езика, както и множество древни ръкописи. Стените на библиотеката са украсени с фрески на италианския художник Пелегрино Тибалди.

Влизаме в двореца, където отново е спазено желанието на краля да бъде в изчистен стил и без показност и натруфеност. Независимо от това се намираме в дворец, пълен с произведения на изкуството и всичко блести. Винаги съм недоумявала  как успяват да поддържат идеална чистота и всичко е подредено с завидна прецизност. Крачим след екскурзовода от зала в зала и аз като малко момиченце се размечтавам. В съзнанието си съм принцеса, облечена в красива рокля, стаята ми е украсена с изящни орнаменти, леглото ми е от балдахин. Представям си, че в двореца се организират балове с маски. Следобедите се разхождам в безкрайните градини, присядам с книга в ръка на някоя пейка. Иска ми се да запазя в снимка спомените от двореца и градините, за да си мечтая на воля и след посещението си, но пазителите на двореца са на всяка крачка и много стриктно следят никой да не снима. От една от залите се открива умопомрачаваща гледка към една от градините и понечвам да я снимам през прозореца, но отново съм спряна. Обяснявам, че ще снимам навън, но отказът е категоричен.

Ел Ескориал е като бягство в друга реалност, а крал Филип ІІ остава в съзнанието ми със своите идеи за строителстовото на резиденцията Ел Ескориал “простота в конструкцията, строгост като цяло, благородство без надменност, величие без показност”, което  го прави мъдър и далновиден владетел. Дали някои от нашите управляващи притежава поне едно от качествата на Филип ІІ?

DSC08492 DSC08473 DSC08474 DSC08476 DSC08483 DSC08490

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »