НА ГРАДСКА БАНЯ – ЗА НАЧИНАЕЩИ

НА ГРАДСКА БАНЯ – ЗА НАЧИНАЕЩИ

Темата на тази статия навярно ще ви се стори абсурдна. Като всяко нещо обаче и посещението на градска баня си има своите тънкости. Ще си кажете: „Какво толкова?”, всеки знае как да се изкъпе. Да, ама не. Казва ви го един лаик, който наскоро разбра, че за да усетиш ползите от посещението на градска баня, трябва да следваш определени стъпки и правила, защото обществената баня е не само за хигиенизиране, а има лечебен, тонизиращ и релаксиращ ефект.

DSC08229

За младите хора понятието обществена баня е непознато, а за по-възрастните отживелица. Вече не се възползваме от положителното влияние върху здравето ни на този тип съоръжения.

Историята на обществените бани ни връща още в Древността, когато народите използвали природните дадености на земите ни. Заселвали се обикновено около водни басейни. Траките изграждали край минерални извори т.нар. нимфеуми – лечебно-религиозни светилища. По-късно римляните създават цели градове около минерални извори, като Диоклецианопол – днешния град Хисаря. Тук са едни от малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, които удивлявали със своята архитектура.

DSC06197

DSC06195

DSC06196

През Средновековието освен изящните бани в резиденциите на българските царе се изграждали бани и за простолюдието. Разбира се, с по-простовата структура. По време на Османската империя възникват т.нар. турски бани или хамами. В миналото е съществувала и професията банар, теляк – човек, който масажира и натрива със сапун къпещите се. Звучи ви архаично?

През годините в град Хисаря работят градските бани: Топлица, Свежест, Момина баня и Русалка (Кюпчез). По последна информация отворени за посещение са Кюпчез и Момина баня.

Заради най-удобното за мен местоположение, решавам да посетя баня Кюпчез. Тя е най-старата баня в града и е построена върху останки от римска баня. Минералната вода е с температура 37 ° C. Лекува проблеми с опорно-двигателния апарат.  Има мъжко и женско отделение.

DSC04771

Някои от принадлежностите за  и съоръженията в градската баня имат специфични имена:

 1. спарче – памучен плат, ушит във формата на плик, с малка връв за окачване, използва се вместо гъба за триене на тялото. Преди във всяко семейство си ошивали спарчета от ръчно тъкан памучен плат.
 2. курна – съоръжение, което се пълни с минерална вода (с форма на мивка), за да се поливате от нея
 3. тас – метална купа, с която гребете вода от курната и се поливате.

DSC04783 DSC04769

Необходими са ви:

 1. кърпа за баня
 2. тоалетни принадлежности – сапун, шампоан
 3. спарче
 4. тас
 5. сешоар (за дамите)
 6. чехли за баня

Не носете със себе си ценни вещи: телефони, пари, документи! Можете да ги оставите на касата за съхранение срещу такса.

Ето и какви са основните стъпки при къпането в обществената баня:

 1. Събличате се в съблекалнята, като взимате със себе си кърпата за баня, тоалетните принадлежности  и чехлите
 2. Измивате се на душовете
 3. Потапяте се в басейна с топла вода. Аз бях предупредена, че водата е гореща и трябва плавно и бавно да се потопя в него, но се оказа, че е дори хладка водата
 4. Киснете се добре в басейна
 5. Избирате си курна и я пълните с минералната вода, дори е добре да оставите водата да тече постоянно. Въпреки че има предупредителни табели да пестите водата.
 6. Мокрите тялото си с помощта на таса
 7. Натривате спарчето със сапун и започвате да триете тялото си много добре, до зачервяване на кожата, като редувате с поливане на вода
 8. Времетраенето на процедурите е един час. Разбира се, не разполагате с часовник, но ако просрочите времето си, жената от касата ще ви предупреди.

Топлата вода в басейна има за цел да омекоти кожата ви, да отвори порите и така по-лесно да се отстрани мъртвата кожа. Минералите пък проникват в тялото ви и зареждат организма с ценни вещества. Дългото триене на кожата със спарчето сваля натрупалата се кир, стимулира кръвообращението. Не знам, как ще ви прозвучи, но е различно усещането от поливането с душ и с таса. Капките от душа падат неусетно по тялото ви, а изливането на струя вода, създава чувството за пречистване, сякаш водата ви обгръща.

Градската баня има и социална функция. Тук е и място за общуване. Докато се къпя, се заговаряме със съседката ми по курна, баба Цена. Въпреки преклонната си възраст, разбирам, че срещу мен стои интелигентна и образована жена. Оказва се, че е от местните жители, някога е била медицински работник и ми разказва за ползите от банята и водата. Тя идва поне веднъж в седмицата. Говори с носталгия за младостта си. После с гордост разказва за децата и внуците си. И така банята става още по-приятна с добра компания и неусетно минава един час.

Излизам от банята преродена и пречистена. Тялото ми е отпочинало, заредено с нова енергия и свежест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »