Найлон ден – как да се радваме на зимата и снега

Найлон ден – как да се радваме на зимата и снега

БЪЛГАРИЯ Времето

Зима е

Повечето хора ненавиждат зимата. Студът, снегът, поледиците ги влудяват и потискат. И аз понякога недоволствам, но всеки сезон има своята красота и се старая да я открия и да й се радвам. В следващите редове ще споделя с вас идеи как да видите хубавата страна на зимата.

Снегът

Падне ли сняг, детето в мен се събужда и нетърпеливо ме побутва да се впусна в снежни лудории. При първа възможност се екипираме и тръгваме да дирим подходящи терени. Наричам подобни дни „Найлон ден“, защото основното средство за пързаляне е найлон. С това опровергавам всички песимисти, които ми излизат с довода, че не могат да се радват на снега, защото ските са скъпо удоволствие. Карането на ски е страхотно изживяване и чудесен спорт, но пързалянето с найлон има своето очарование. Само, който не е опитал, не знае колко е забавно и разпускащо. Когато преглеждах дневника си от детските години, видях, че като „най-щастливия ден“ съм описала този, в който с децата от махалата се пързаляме с найлони. Няма по-добра зимна терапия.

Подготовката за Найлон ден

Както във всяка друга дейност и тук прилагам „Правилото на 6-те П: Перфектната предварителна подготовка предотвратява провала на представлението!“. Може да ви звучи смешно, но така си гарантирате положителни емоции и приятни спомени.

Дрехи и обувки за Найлон ден

При обличането спазвам „Принципа на зелката“. Ха-ха! Сигурно пак избухвате в смях. Знам го от планинари. Когато ходите в планината, винаги трябва да се обличате на пластове като листата на зелката. Ако се облечете само с един кат дебели дрехи, когато вървите ще загреете и ще се изпотите. Трябва ви малко вятър и сте настинали. При пързалянето е същото. Движението е динамично и тялото бързо се затопля, но щом се спрете да си починете, усещате как ви пронизва студ.

Топлите и непромокаеми обувки също са задължителен атрибут. Апреските са за предпочитане, тъй като са с допълнителна подплата, с грайфер и са подходящи за газене в по-дълбок сняг.

Аксесоари

 • Шапка и лента за глава – понякога с шапката ми става горещо и затова допълнително си вземам лента, която да поставя на челото и ушите
 • Ръкавици – няколко чифта няма да са излишни, ако решите изживяването да е пълноценно
 • Гети – много са полезни, ако обувките ви не са високи и предпазват глезените от намокряне и влизане на сняг

Не говоря за скъпи маркови дрехи и екипировка. С каквото разполагате.

Храна и вода

Независимо колко време сме решили да сме навън и да се пързаляме, независимо от разстоянието, ВИНАГИ нося вода и храна. Ако знаете, колко пъти съм виждала доволните физиономии на приятели, като им извадя по един сандвич. Решили, че за 2 часа ще издържат без хапване. На чист въздух се огладнява бързо, а и е тооолкова по-вкусно.

 • Сандвичи – често правя поне по 2 сандвича на човек. Пързалянето с найлон си е сериозен фитнес и калориите се топят, като лед на слънце. Ха-ха!
 • Вода – важно е да пиете вода, за да не се обезводните и да се чувствате свежи
 • Сладичко – едва ли е нужено да обяснявам защо нося шоколад, бисквитки, вафлички или домашно приготвен сладкиш

Времетраене

Дори и да сме наблизо, около 2 часа отнема пътуването в двете посоки и търсенето на подходящ терен. Добавям и 2 часа за игра. Общо 4 часа. Най-удачният часови диапазон е между 9:00 – 16:00 часа. Зимата се стъмва по-рано, а и след 15 часа рязко захладнява. Бъдете разумни и си тръгнете навреме – пътищата се заледяват и е възможно да имате затруднения с прибирането.

Мястото

Тъй като живея в Пловдив, най-близкото място, на което се задържа повече сняг е районът около хижа Здравец. Все още не сме проучвали други места в Родопската яка. Ако вие имате предложения, ще се радвам да ги споделите в коментар под статията. Другата ни опция са Смолян и Пампорово.

Пистата

 • Наклонът – важно е теренът да има добър наклон, за да се получи качествена и сравнително бърза писта. За любителите на екстремните изживявания, може да е и скоростна, но трябва да внимавате с контузиите.
 • Ливада – идеалният вариант е да откриете поляна, която да е разчистена от храсти и  с хубав наклон.
 • Горска местност – в случай, че идеалният вариант не проработи, огледайте се между дърветата, дали няма да намерите празно пространство, където да си спретнете една писта. Проверете за стърчащи клони под снега.
 • Проправянето на писта – след като сте избрали мястото, вземате найлона, сядате върху него и побутвайки се с крака, се приплъзвате надолу. Първоначално няма да имате добро сцепление, но при второто – третото спускате, пистата ще е готова. Важно е от самото начало да я направите във възможно най-права линия, защото след това може да криввате в различни посоки. Прегледайте добре за дървета и камъни под снега, за да не се натъртите после.

Звучи ви сложно? Изморихте се само, докато четете? Описвам с повече подробности, за да ви бъда максимално полезна . Вие може да намерите своя начин, който също да споделите с мен и да обменим опит. Много приятели ме гледаха скептично отстрани, докато се пързалях и отказваха да се включат, защото им изглеждаше странно, налудничаво, нооо … сега те са първи на пистата.

Пистааааааа! При всяко спускане, не забравяйте да викате, за да се освободите напълно от насъбралото се напрежение!

Съпътстващи дейности през Найлон ден

Пързалянето е доста изморително, затова може да направите пауза и да се заемете с някоя от следните дейности:

 • Снежен човек – най-забавно е да се включи цялата тайфа, така ще може да създадете голям снежко. Бъдете изобретателни и дайте воля на въображението си! Пазете природата и използвайте само естествени материали!
 • Снежен ангел – легнете в снега по гръб, размахайте ръце и крака и ето че се превръщате в снежен ангел
 • Бой със снежни топки – вдигнете адреналина, като си спретнете една война със снежни топки
 • Стрелба по мишена – ако боят със снежни топки ви се струва опасен, изберете си една мишена – дърво и се напреварвайте кой ще го уцели най-точно

Нека веселбата да започне!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »