МЛАДО ВИНО В СТАРИЯ ГРАД

МЛАДО ВИНО В СТАРИЯ ГРАД

БЪЛГАРИЯ Времето

Решили сте да посетите Пловдив, да се разходите из Стария град? Възрожденските къщи и древните останки заслужават внимание по всяко време на годината. Искате ли обаче да видите Старинен Пловдив, изпълнен с живот, да опитате новата реколта вина? Всяка година в последния уикенд на месец ноември се провежда „Дефиле на младото вино“, когато винарски изби от цяла България представят младите си вина. Фестивалът се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и стартира през 2009 година.

DSC00025

За първи път посетих Дефилето през 2010 година. Малко след началото на лекциите ми в магистърска програма „Културен туризъм и културно проектиране“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, ръководителката на специалността ни изпраща в Стария град, за да посетим „Дефиле на младото вино“ и да видим нагледно как протича едно събитие, свързано с винения туризъм. Едва второто издание на фестивала е и не сме чували какво е, как се случва. Влизаме в първата къща по маршрута – къща – музей „Златю Бояджиев“ и там служител ни обяснява какъв е принципът на организация:

  1. да си купим жетони за дегустация от определените места

  2. посещаваме обектите, които участват в Дефилето – 8 къщи на територията на Стария град

  3. срещу жетон получаваме чаша избрано за дегустация вино

DSC09971

И така след кратки разяснения с колеги се впускаме в приключението на винения туризъм и дегустацията. С жетоните получаваме карта на обектите и имената на винарските изби, които са ситуирани там. Не съм страстен почитател на вината, нито мога да пия големи количества, но когато си с приятели и весела компания, разхождаш се по калдъръма, магнетичната атмосферата на Възрожденските къщи, малко вино за сгряване и отпускане и ето че си създаваш спомени за едно незабравимо преживяване.

DSC09992

DSC09975

DSC00023

DSC00021

DSC00042

На някои от локациите има музиканти, които допринасят за празничната атмосфера. DSC09968
DSC09956

Единственият недостатък на второто издание е липсата на мезе. На гладно виното не е така сладко, но и този проблем си има решение. Обаждаме се за помощ на приятел, който пристига с подкрепление от луканка и ядки и вече имаме всички предпоставки, за да се насладим изцяло на ролята си на дегустатори.

DSC04384

Всяка следващата година условията във фестивала на младото вино се подобряват и организаторите се грижат да се чувствате все по-добре. Освен винарски изби от страната, участват и производители на различини млечни, месни и чудесни деликатеси, шеф-готвачи, които представят кулинарни изкушения в тон с различните видове вина.

DSC04387

Културната програма става все по-богата. Концерти, изложби, лекции, тематични филми, танцови спектакли, работилници допринасят за цялостното насищане на сетиватата.

По време на 8-то издание на „Дефиле на младото вино“ сърцето ми се изпълва с радост, щом виждам пъстрите носии на ансамбъл „Тракия“ и тръпки ме побиват, щом мощните им гласове зазвучават. Всички в миг обръщат поглед към тях и се заслушват в песните им.

DSC04391

DSC04313

Повечето от вас навярно смятат, че виното е само за пиене, но пловдивската художничка Даниела Русева ще ви изненада, че то е и за рисуване. В изложба представя своите винени рисунки, а на желаещите демонстрира как от вино се прави изкуство.

DSC04356

DSC04346

Това са само малка част от изненадите, които може да видите, чуете и усетите по време на фестивала. А тази година организаторите – Съвет по туризъм – Пловдив и техните партньори са ви подготвили нови.

На 24, 25, 26 ноември предстои 9-то поред “Дефиле на младото вино”. От официалния сайт на събитието ще получите пълна информация за участниците, локациите и съпътстващата програма. http://wineshowplovdiv.events/

Поканете приятели и си подарете ново и запомнящо се преживяване!

Старият град с вкус на младо вино!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »