Сан Марино – град във висините

Сан Марино – град във висините

БЪЛГАРИЯ Времето

Странствайки из Италия, се озоваваме в друга държава. Чудите се какви ги говоря? Да, в пределите на Италия се простира една от най-малките държави в света –  Сан Марино, основана в далечната 301 година от строителя Свети Мариний (San Marino). Пътувайки към град Сан Марино с колата, се завъртаме в една спирала от завои и изчаквания към връх Монте Титано, които ни отвеждат нагоре, нагоре в небесата. Пристигаме в „Горната земя” и попадаме в приказен сюжет.

dsc04828

Преминаваме през крепостните стени, които бранят града и ни връщат във времето на рицари и принцеси.

dsc04829

dsc04840

dsc04861

Извисяваме се над облаците и сякаш целият свят е в краката ни.

dsc04830

dsc04853

Коледен дух струи от сувенирните магазинчета, празничните светлинки и украса, уличните музиканти, ароматът на канела и сладки.

dsc04841

dsc04837

dsc04849

Движим се из малките улички и попадаме на Площада на свободата (Piazza della Libertà), където се издига Палацо Публико (Palazzo Publico) – сградата на правителството и на кмета на града. Построена е върху останки на стара сграда през ХІХ век в средновековен стил от архитекта Франческо Адзури. През ХХ век е реновирана.

dsc04831

dsc04844

Недалеч от Палацо Публико се намира базиликата „Сан Марино”. Зданието привлича погледа с изчистения си стил и масивните колони в коринтски стил. И базиликата „Сан Марино” е издигната през ХІХ век, върху руини на стар храм.

dsc04847

И както в приказките, и този замък си има кули. Те се издигат на трите хълма на връх Монте Титано. На най-високото възвишение е кулата „Честа” (Cesta), която е построена през ХІІІ век върху римско укрепление. От същия период е и кулата „Монтале” (Montale). Тя е най-малката от всички.  Достъпът до нея е ограничен, защото е частна собственост. Какво ли е усещането да имаш собствена кула? „Гайта”/ „Гуаита”  (Guaita) е най-стара кула и е изградена през ХІ век, а през ХV век е реконструирана. Освен за защита, част от кулата е била използвана и като затвор. А дали има затворени принцеси в някоя от кулите? Ще оставя на вас да разберете.

dsc04869

dsc04875

dsc04864

В края на деня Сан Марино се облива в божествените багри на залеза. Спираме се, притаяваме дъх и благоговеем пред красотата на природната картина.

dsc04835_sign

dsc04855

dsc04868

Огромно благодаря на човека, който ни подари това пътуване и ни заведе в малката приказна страна Сан Марино!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »