Сладолед, с вкус от моето детство – село Калояново

Сладолед, с вкус от моето детство – село Калояново

БЪЛГАРИЯ Времето

Лято и детство

Лятото за мен е детството на сезоните – слънчево, весело, безгрижно и щуро. А на всяко дете (малко или пораснало) в горещините любимо лакомство е сладоледът. Ярък спомен от моето детство са количките със сладолед във вафлените кофички. Обожавах тези замразени млечни топки в различни цветове.

Видовете сладоледи

През годините се появяват всякакви варианти на сладкото ледено изкушение: по американски, по италиански, сметанови, с плодове, с ядки, по най-различни прехвалени рецепти. Но за мен най-вкусен си остава онзи сладолед от детските години.

Сладоледът от село Калояново

И ето че преди няколко години ми се усмихна щастието да го опитам отново. Пътуваме към град Хисаря и в центъра на село Калояново виждам една от онези стари колички за сладолед. Спираме и изживявам дежавю. Сигурно ви се е случвало да опитате нещо, което е било типично за времето, когато сте били деца, но често само външният вид е същият. Нооо! Сладоледът от село Калояново е с абсолютно същия вкус като от моето детство. Тайната ли? Според мен се крие в истинското прясно мляко, което се слага.  А цените са повече от изкушаващи: 0.80 лв за малък сладолед и 1.50 лв за голям.

Истинският вкус

Имате съмнения и думите ми ви се струват твърде пресилени. Гаранцията за страхотния вкус на сладоледа от село Калояново са опашките от хора, които се редят за ледената наслада. В годините станах свидетел как от малката количка с две канчета сладолед бизнесът се разрастна до павилион. Без платена реклама, без маркетингови трикове, а само заради качеството на продукта.

Иска ми се истинският вкус на всички продукти от моето детство да се завърне днес и то заедно с високото качество на стоките.

Минавате ли през Калояново, не пропускайте да опитате най-вкусния сладолед!

Повече за община Калояново ще откриете тук: http://www.kaloyanovo.org/index.php/kaloyanovo

Може да посетите и Тракийската гробница край с. Старосел https://tripdiary.eu/bezvremie-starosel/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »