ПЛАЖ АРКУТИНО И ЗМИЙСКИЯТ ОСТРОВ

ПЛАЖ АРКУТИНО И ЗМИЙСКИЯТ ОСТРОВ

БЪЛГАРИЯ Времето

Последните дни на лятото ни водят отново към морето. В търсене на нов за нас плаж стигаме до Аркутино. В мига, в който пред погледа ми се появяват пясъчните дюни, широкият плаж и кристалното море, съм запленена. Аркутино вече е сред любимите ми плажове.

DSC06637

Как да го откриете и вие? По пътя между Созопол и Приморско има отбивка за Аркутино. Първо е пресечката за комплекс Аркутино, която пропускаме, оставяме колата малко по-надолу отдясно на отбивката до блато Аркутино. По-късно осъзнаваме, че това е голяма грешка, защото следобяда ни нападат освирепели комари, които явно са си намерили идеалната среда за живеене. С тяхното посрещане изчезва желанието ни да се разходим по екопътеката, която е част от резерват „Ропотамо“. Съветът ми е да оставите колата си няколко метра надолу отляво, където е входът за свободната зона на плаж Аркутино. Има възможност няколко коли да се паркират отстрани на пътя, а навътре има платен паркинг, чийто такса е 5 лв на ден за леки автомобили.

DSC06581

DSC06609

Срещата с морето винаги е като допинг за мен, но отдавна не съм получавала толкова силна доза енергия, спокойствие и вдъхновение. Лягам на златния пясък и затварям очи. Чувам само шума на вълните. Душата ми се извисява високо над мен и полита с вятъра из безкрайното море. Копнее да последва птиците в неспирното им пътешествие. Носи се над прозрачната вода, издига се над зелената гора, прелита над ситния пясък и се завръща при мен, за да изпълни тялото ми със силата на Майката Природа. Присядам на брега с химикал в ръка и искам да запечатам този миг на белия лист и да го запазя във вечността. Пясъкът се изплъзва измежду пръстите и ми напомня, че не можем да задържим времето, което неусетно изтича. Тази мисъл ме кара да се радвам на всяка минута. Ставам и тръгвам на опознавателна разходка из плажа.

DSC06657

DSC06701

DSC06622

В далечината ме привлича Змийския остров. Иска ми се да се доближа възможно най-много, но все пак на нужното разстояние. Името му подсказва, че обитателите на късчето земя са влечуги, сред които водни змии. На дванадесетте декара се разпростира диворастящ кактус, който е пренесен от Братислава на острова от Борис III през 1933 година.

DSC06626

DSC06673

DSC06683

DSC06717

Подминавам платените чадъри, водните атракции и се насочвам към българския флаг, който се издига в края на плажа, до пристана за лодки и с изненада установявам, че зад бетонната стена има малко заливче. Подобно на залива до резиденция Перла и тук по плажната ивица на места пясъкът е засипан от натрошени миди. Търся жадно, дали морето не е изхвърлило някое съкровище – рапан, нестандартна мина, но безуспешно. Връщам се доволна от видяното. Оставям фотоапарата и се хвърлям в прегръдките на морето. Може би и то усеща, че се виждаме за последно тази година и ме дърпа напористо.

DSC06627

DSC06629

DSC06651

DSC06640

DSC06675

DSC06691

Нежният допир на пясъка, ласките на водата, топлината на слънцето, опитвам се да попия от всичко и да му се радвам възможно най-дълго, за да ме топли през студените зимни дни. Тръгваме, а не мога да откъсна очи.

DSC06620

DSC06642

DSC06713

DSC06735

Довиждане, море! До нови срещи!

2 Replies to “ПЛАЖ АРКУТИНО И ЗМИЙСКИЯТ ОСТРОВ”

  1. Прекрасен блог! Прекрасен усет за литературен изказ и пресъздаване на емоция! Браво, обожавам пътуванията, старая се да пътувам възможно най-често и откривам сродна душа (включително по емоционалност). Направи деня ми усмихнат! 🙂

    1. Благодаря за милите думи! Трогателно е да чета коментари като твоя! Мотивират ме да продължавам. Не спирай да пътуваш, дано мога да допринеса да откриваш нови дестинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »