ИЗВОРЪТ НА РЕКА АРДА – ЕДНА САМОДИВСКА ИСТОРИЯ

9 коментари на “ИЗВОРЪТ НА РЕКА АРДА – ЕДНА САМОДИВСКА ИСТОРИЯ”

 1. Хубав материал и снимки като цяло. Поздравления!
  Имам три бележки:
  Село Долна Арда няма. То се казва само с. Арда.
  Граничен пропусквателен пункт между с. Арда и с. Горна Арда никога не е имало. Там където пътят преминава през съоръжението (кльона) е имало граничен наряд, който е проверявал документите на хората, които са искали да преминат зад съоръжението. Това е можело да стане или ако човек е живеел в някоя от трите махали на сегашното Горна Арда (Билянска, Баротин и Средок) или ако е имал открит лист за посещение на двукилометровата гранична ивица.
  Изворът на р. Арда всъщност не е само един. Просто този е най-ефектен и затова е туристическа атракция. Може би стре забелязали, че до него и извън телената ограда има мостче, под което тече поток, който идва от друг извор разположен над този. https://www.kade.si/#map=19/2739555.32/5076037.23/0

 2. Благодаря за уточненията! Може би не съм се изразила точно. Аз съм от Горна Арда и като дете използвахме името Долна Арда и затова съм го използвала така, но е вярно, че фактологично не е коректно. Радвам се на бележките, защото така знам, че четете разказите ми!

 3. Вълшебна статия! Благодаря!
  И е толкова хубаво, че е на безгрешен български!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *